Bilinci kapali solunum varsa ne yapılır?

Bilinci kapali solunum varsa ne yapılır? Bilinci kapalı solunum durumunda acilen 112'yi arayarak sağlık ekiplerine haber vermek önemlidir. İlk yardım bilginiz varsa CPR uygulayabilirsiniz.

Bilinci kapali solunum varsa ne yapılır?

Acil servise haber verdikten sonra, bilinci kapalı olan kişiye uygulanması gereken temel ilk yardım yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar, solunum yolunun açık tutulması ve suni solunum yapılmasıdır.

Solunum yolunun açık tutulması:

Bilinci kapalı olan bir kişide, dil geriye doğru düşebilir ve solunum yolunu bloke edebilir. Bu nedenle ilk yapmanız gereken, kişinin başını geriye doğru eğerek solunum yolunu açmak ve dilini ön dişlerinin arasına yerleştirmektir. Bu işlem solunum yolunu açarak nefes almayı kolaylaştıracaktır.

Suni solunum yapılması:

Solunum yolunu açtıktan sonra, kişi hala solunum yapmıyorsa, suni solunum yapılması gerekmektedir. Suni solunum, kişiye dışarıdan verilen nefeslerle solunumun sağlanmasıdır. Bu işlem için 'ağızdan ağıza' ya da 'ağızdan buruna' solunum metotları uygulanabilir.

Ağızdan ağıza solunum yöntemi için, kişinin ağzı açılır ve nefes veren kişinin ağzı ile kişinin ağzı birleştirilerek nefes verilir. Nefes veren kişi, bilinci kapalı olan kişinin göğsünün yükselip alçaldığını kontrol ederek solunum işlemini gerçekleştirir.

Ağızdan buruna solunum yöntemi ise, nefes veren kişi, bilinci kapalı olan kişinin ağzını kapatır ve buruna nefes verir. Yine solunum işlemi sırasında bilinci kapalı olan kişinin göğsündeki hareketleri kontrol etmek önemlidir.

Suni solunum işlemi sırasında, her nefes verme işlemi sonrasında kişinin göğsü yükselip alçalıyor mu kontrol edilmelidir. Eğer solunum yolunda bir tıkanıklık varsa, bu tıkanıklık giderilmelidir. Giderilemeyen tıkanıklıklarda Heimlich manevrası uygulanabilir.

Heimlich manevrası:

Heimlich manevrası, bir kişide solunum yolunda tıkanıklık olduğunda uygulanan müdahaledir. Bu manevra, mide ve akciğerler arasındaki basınç farkını yaratıp tıkanıklığın giderilmesini sağlar.

Heimlich manevrası uygulamak için, kişiyi ayakta ya da oturtmak daha etkilidir. Ardından kişinin arkasına geçip kollarını bel çevresinden kavrayın. Kollarınızı güçlü bir şekilde çekin ve içe doğru bir basınç uygulayarak tıkanıklığı gidermeye çalışın.

Bilinci kapalı solunum durumunda alınacak bu müdahaleler hayati öneme sahiptir ve zamanında doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Acil servis ekiplerinin gelene kadar kişinin durumu sürekli gözlemlemeli ve gerektiğinde yeniden müdahalede bulunmalısınız.

Sonuç olarak,

Bilinci kapalı solunum, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Solunum yolunun açık tutulması ve suni solunum yapılması bu durumda hayati öneme sahiptir. Bu konuda eğitimli olmak ve birinci yardım bilgisine sahip olmak, bilinci kapalı solunum durumunda hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmenizi sağlayacaktır.


Sıkça Sorulan Sorular

Bilinci kapalı solunum olan bir kişiye nasıl müdahale edilir?

Bilinci kapalı solunum olan bir kişiye hemen müdahale etmek çok önemlidir. İlk olarak 112 acil servisi arayarak profesyonel yardım talep edilmelidir. Ardından aşağıdaki adımlar izlenmelidir. 1. Kişi düz bir yüzeye yerleştirilmeli ve başı hafifçe arkaya doğru eğilmelidir. 2. Hava yolunun açık olması sağlanmalıdır. Bunun için başın arkasına doğru hafifçe çekerek çene kaldırılmalıdır. 3. Solunum kontrol edilmelidir. Kulak veya yanağınızı kişinin ağzına koyarak nefes alıp verip vermediğini dinleyebilirsiniz. 4. Solunum yoksa, hemen yapay solunuma başlanmalıdır. Ağız ve burundan nefes almasını sağlamak için ağız-burun maskesi kullanabilirsiniz. 5. Sürekli olarak solunumu takip edin ve gerekli müdahaleleri yapmaya devam edin. Bilinci kapalı solunum olduğunda kaç dakika müdahale edilmelidir?

Bilinci kapalı solunum olan bir kişiye müdahale etmek en kısa sürede yapılmalıdır. Her geçen dakika hayati riski artırabilir. Bu nedenle hemen 112 acil servisi aranmalı ve müdahaleye başlanmalıdır. Bilinci kapalı solunum olan bir kişiye nasıl yapay solunum uygulanır?

Bilinci kapalı solunum olan bir kişiye yapay solunum uygulamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. 1. Kişiyi düz bir yüzeye yerleştirin ve başını hafifçe arkaya doğru eğin. 2. Ağız ve burundan nefes almasını sağlamak için ağız-burun maskesi veya ciğer bezi kullanabilirsiniz. 3. Kendi ağzınızı kişinin ağzına yerleştirip nefesinizi verin. 4. Ağız-burun maskesi kullanıyorsanız, maskenin ağzına uyum sağladığından emin olun ve nefesinizi verin. 5. Her nefesten sonra kişinin göğsünün şiştiğini gözlemleyin. 6. Mümkün olduğunca yumuşak ve düzenli bir şekilde yapay solunum uygulayın. Bilinci kapalı solunum olan bir kişiye ne zaman kalp masajı yapılmalıdır?

Bilinci kapalı solunum olan bir kişiye kalp masajı yapmak için aşağıdaki durumlarda başlayabilirsiniz. 1. Solunumu yoksa ve kalbi atmıyorsa. 2. Başka bir kişiyle birlikteyseniz, böyle bir durumda biri solunumunu etkin bir şekilde yaparken diğer kişi kalp masajı yapmalıdır. 3. Kalp masajı yapacak biri yoksa, tek başınıza kalp masajı yaparak 30 saniye boyunca kalbi uyarabilir ve ardından 112 acil servisi arayabilirsiniz. Bilinci kapalı solunum olan bir kişiye kaç defa kalp masajı yapılmalıdır?

Bilinci kapalı solunum olan bir kişiye kalp masajı uygulanırken, sürekli bir ritmik hareket yapmak önemlidir. Bu nedenle aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. 1. Kalp masajı için göğsün orta kısmı üzerinde el yerleştirin. 2. 5-6 cm derinlikte ve hızlı bir şekilde bastırmaya başlayın. 3. 100-120 kez dakikada basmaya çalışın. 4. Her bastırıştan sonra göğsün orijinal pozisyona döndüğünden emin olun. 5. Kalp masajını yapmaya devam edin, profesyonel yardım gelene kadar.