5 kiloluk lahana turşusu nasıl yapılır?

5 kiloluk lahana turşusu nasıl yapılır? 5 kiloluk lahana turşusu nasıl yapılır? İşte adım adım tarif: Lahana dilimlenip tuzlanır, suyunu salması beklenir. Ardından doğranmış sarımsak, havuç, kırmızı biber ve tane karabiber eklenir. Hepsini karıştırıp steril kavanozlara doldurup üzerine su ve tuz ekleyip kavanozları sıkıca kapatın. 2 hafta güneş görmeyen serin bir yerde bekletin. Turşunuz hazır!

5 kiloluk lahana turşusu nasıl yapılır?

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan lahana turşusu, yaz aylarında tüketilen ve vitamin deposu olan bir fermente sebzedir. Lahana turşusu yapmak oldukça kolay bir işlemdir ve kış aylarında tüketebilmeniz için hazırladığınız lahana turşusunu saklamak da mümkündür. Bu makalede, 5 kiloluk bir lahana turşusunu nasıl yapabileceğinizi adım adım açıklayacağız.

İşte 5 kiloluk lahana turşusu yapmak için gereken malzemeler:

- 5 kilogram lahana

- 2 yemek kaşığı turşuluk tuzu

- 4 diş sarımsak

- 2 yemek kaşığı sumak

- 2 yemek kaşığı kara turp tohumu

- 2 yemek kaşığı dolmalık biber (isteğe bağlı)

- 2 yemek kaşığı havuç dilimleri (isteğe bağlı)

İlk adım olarak, lahanaları temizlemeli ve yaprak yaprak ayırmalısınız. Daha sonra lahana yapraklarını yıkayın ve süzgece alarak suyunu iyice süzdürün. Eğer lahanalar büyükse, dilimleyebilirsiniz. Dilimlenmiş lahanaları temiz bir bezle kurulayın ve büyük bir kaba alın.

Sonraki adımda, sarımsakları soyun ve ezerek lahanaların üzerine ekleyin. Turşuluk tuzunu da ekleyip, lahanaların üzerine eşit bir şekilde dağılmasını sağlayın. Ardından sumak, kara turp tohumu ve isteğe bağlı olarak doğranmış dolmalık biber ve havuç dilimlerini ekleyin.

Tüm malzemeler kaba eklenince, malzemelerin üzerine dokunmayacak kadar su ekleyin. Eğer suyun tamamı malzemelerin üzerini örtemezse, üzerine biraz daha su ekleyebilirsiniz. Ancak, fazla miktarda su eklememeye dikkat edin, çünkü turşunun lezzeti sulanabilir.

Daha sonra, turşunun üzerine ağırlık koyarak sıkışmasını sağlayın. Bunun için bir tabak kullanabilirsiniz. Ağırlıkla beraber, turşuyu havadan izole edecek bir bez parçası da kullanabilirsiniz. Bu adım, turşunun fermente olması için önemlidir.

Kabı ağız kısmını sıkıca kapatın ve serin, karanlık bir yerde 7-10 gün boyunca fermente olmasını bekleyin. Her gün kabı açarak turşunun üzerine dolan gazı alın.

Fermente süresi sona erince, turşunuz hazır hale gelmiş olacak. Bu noktada, turşuyu temiz bir kavanoza aktarabilirsiniz. Ağız kısmını sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın.

5 kiloluk lahana turşusu yapımı oldukça basit ve keyifli bir süreçtir. Fermente olma süresi sonunda turşunuz, sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık olarak sofranızı süslemeye hazır olacak. Ayrıca, turşu yapmak için kullanabileceğiniz malzemeleri isteğe bağlı olarak değiştirebilirsiniz. Kendi zevkinize göre baharatlar ekleyebilir ve turşunuza farklı lezzetler katıp, özgün bir tat elde edebilirsiniz.


Sıkça Sorulan Sorular

1. 5 kiloluk lahana turşusu için hangi malzemeler kullanılır?

Gerekli malzemeler: 5 kilo lahana, 1 su bardağı turşuluk tuz, 2 yemek kaşığı nohut, 5-6 diş sarımsak, 1 adet havuç, 1 adet kırmızı biber, 1 adet yeşil biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay bardağı sirke ve su

2. Lahanalar nasıl doğranmalı?

Lahanaları doğramak için önce lahanaların dış yapraklarını temizleyin. Daha sonra istediğiniz büyüklükte doğrayabilirsiniz. Dilimlemek veya rendelemek de tercih edebileceğiniz diğer yöntemlerdir.

3. Nohut ne işe yarar?

Nohut, turşunun fermantasyon sürecini başlatmaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşuya lezzet katmaktadır. Turşu nohudun içerdiği bakteriler sayesinde fermente olur ve sağlıklı bir şekilde korunur.

4. Turşu suyu nasıl hazırlanır?

Turşu suyunu hazırlamak için 1 litre suya 1 su bardağı turşuluk tuz ekleyin. Tuzun tamamen erimesi için karıştırın. Sonrasında bu suyu lahana ve diğer malzemelerin üzerini geçecek şekilde dökerek turşuyu hazırlayabilirsiniz.

5. Lahanayı turşulamak için en uygun sıcaklık nedir?

En uygun sıcaklık turşunun fermantasyon süreci için 20-25 derece aralığıdır. Bu sıcaklık aralığında turşunuz daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde olgunlaşacaktır. Sıcaklığın 30 dereceyi aşmamasına dikkat edin çünkü bu durum turşunun asidik seviyesini olumsuz etkileyebilir.