Bademcik iltihabı bakteri ve virüslerin çoğalması sonucunda iltihaplanması durumudur. Bademcikler virüs ve bakterilerin etkisiyle kızarır, büyür, beyaz veya sarı iltihap olur. Çocuklarda daha sık rastlanan bir durumdur. Bulaşıcı bir hastalıktır. Bademcik iltihaplanması sonucu kulağa da vurabilen boğazda ağrı, lenf bezlerinde şişme, seste değişme, halsizlik, vücutta ağrı hali ve yutkunurken zorlanma meydana gelir. Ateşin yükselmesi ve solunumda sıkıntı oluşması halinde hekime başvurmak gereklidir.
Enfeksiyonun olması ve iltihap içermesi başka organlara da verebileceği zarar ihtimali ile mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi süresince oluşan komplikasyonu önlemek gerekir. Sıvı gıdaların tüketimi artırılmalı, antiseptik içerikli gargara yapılmalı, antibiyotik kullanılmalıdır. Antibiyotik kullanımı eğer ileri derecedeyse tatbik edilmelidir. Bademcik iltihabı sonucu oluşan kulak, boğaz, lenf bezleri , kalp iltihabı ve böbrek iltihabında da etkili olacaktır. Ancak çok fazla antibiyotiklik durum gerektirmiyorsa kullanılmaması gereklidir.
Sürekli bademcik iltihabının tekrarlanması durumunda büyüme fazla olmaktadır. Bu durum yemek yemede ve solunum yollarında çok fazla sıkıntı oluşturmaktadır. Eğer çok büyümesi sonucunda apse oluşmuşsa ameliyat edilerek bademciklerin alınması sağlanmaktadır.