Anemi halk arasındaki deyimiyle kansızlığın çok farklı nedenleri olabilen bir hastalıktır. Fazla kan kaybetme, yetersiz alyuvar üretememe, alyuvar yıkımının miktarının fazlalığı, B12 vitamin eksikliği, demir eksikliği gibi çok değişik nedenler sayılabilir. Bu hastalığı tetikleyen başka bir hastalık yoksa, beslenme yoluyla gidermek mümkün bir hastalıktır.
Demir ve vitamin bakımından zengin yiyecekleri bol miktarda tüketmek, demir emilimini engelleyen çay kahve gıdaları azaltarak, vücuttaki demir oranını yükseltmek mümkün olur.
Enginar, kırmızı et, mercimek, Fasulye, nohut ve soya fasulyesi, Demir ile zenginleştirilmiş tahıllı gıdalar, Hindi eti ve tavuk sakatatı, Kırmızı et, Koyu, yeşil yapraklı sebzeler, Yumurta sarısı, deniz mahsulleri, kurutulmuş meyveler, enginar, karaciğer gibi besinler demir ve B12 içeriği yönünden zengin besinlerdir.
Aşağıda belirtilen durumlarda anemi görülmektedir.
Vücutta B12 ve folat eksikse vitamin anemisi görülme oranı yüksektir. Bu vitaminler kırmızı kan hücresi üretimi yaptıkları için önemlidir.
Anemi olup olmadığınızı, gün içinde sarf ettiğiniz enerjinin düşüklüğünden anlamanız mümkündür. İyi bir uykuya rağmen dinlenmemiş uyanma, yorgunluk hali, gün içinde uyuma hissi aneminin en yaygın belirtisidir. Günlük hayatımızı olumsuz olarak etkileyen bu belirtiler, tedavi edilmezse sosyal yaşamı aksatabilir.
Aneminin diğer belirtileri kanda oluşan oksijen eksikliği nedeniyle, kalbin daha hızlı çalışması, el ve ayakta üşüme, baş ağrısı, göğüs ağrısı, dikkat eksikliği, gerginlik, zihin karışıklığıdır.
Anemi varsa, cilt solgun olur ve sık sık baş dönmesi yaşanır. Daha ileriki evresi bilinç kaybıdır.