Nefes almak ne kadar hayati önem taşıyorsa, akciğerlerde aynı önemi taşımaktadır. Akciğerler oluşan olağanın dışında gaz veya hava bulunmasına amfizem hastalığı adı verilmektedir. Bu hastalık kronik hastalık olarak da tanımlanır.
Kronik astım ve bronşit hastalarında, akciğer veremi yaşayanlarda ve özellikle kadınlarda daha fazla görülen bir hastalıktır. Bu hastalık kalıtsal olabildiği gibi, sigara kullanımı ile de oluşan bir hastalıktır.
Kalp içinde olumsuz etkisi vardır. Uzun solunum yetmezlikleri, kalbin yükünü artırarak, kalp yetmezliği hastalığını tetikler.
Amfizem tedavi edilmediğinde öldürücü bir hastalıktır ancak erken tedaviyle iyileştirilebilen bir hastalıktır. Ayrıca sigara ve tütün ürünlerinden uzak kalmak da hastalığın oluşmasını ciddi ölçüde engeller.
Vücut direncini düşüren hastalar için amfizem çok tehlikelidir. Şeker, frengi gibi hastaların amfizeme yakalanması ölümle sonuçlanabilmektedir.
Yaşlı kişilerin amfizem olmasını önlemek için grip aşısı yaptırmak, sigara, kimyasal dumanından uzak tutmak önlem olarak uygulanabilir. Antibiyotik tedavisi yaşlı kişilerde pek yarar sağlamadığı ve yan etkileri fazla olması nedeniyle tavsiye edilen bir tedavi şekli değildir.
Amfizem tamamen iyileşebilen bir hastalık olmadığı için, erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis, sigaradan uzaklaşmak, temiz havada bulunmak hastalığın seyrini olumlu yönde etkiler. Bu alanda farklı tedavi yöntemleri bulunmakla beraber, en iyi tedavi grip aşısıyla mümkün olmaktadır.