B12 vitamini kan hücresi üretimini sağlar ve merkezi sinir sisteminin işleyişine katkıda bulunur. B12 fazlalığı mümkün olmaz, çünkü; alınan fazla B12 suda çözülmesinden ötürü idrarla atılır.
Hayvansal gıdalar, deniz ürünleri ve süt ürünlerinden bazıları içerdikleri kalori ve kolesterol içerir o açıdan B12 takviyesi alırken kontrollü olmak gerekmektedir.
Hayvansal Gıdalar: dana ciğeri kuzu ciğeri, sığır ciğeri, ördek ciğeri, hindi ciğeri ve kaz ciğeri dir. 100 gr kuzu ciğeri B12 ihtiyacının yarısından çoğunu karşılar.
Deniz Ürünleri: Balık yumurtası( B12ihtiyacının 5 katını karşılar) başta olmak üzere, ahtapot( B12 ihtiyacının hepsini karşılar), somon, uskumru, sardalye ve ton balıkları, istiridye ve midyedir.
Süt ürünleri: Beyaz peynir(100gr, 1/3 nü karşılar), yumurta sarısı(% 6 sını karşılar). Yumurta ve peynir yüksek kolesterol içerdiği için tüketimine dikkat edilmelidir ve aşırıya kaçmamak yerinde olur.
B12 vitamin eksiliğine neden olan bazı durumlar ve hastalıklar vardır.
Mide rahatsızlıkları, aşırı alkol tüketimi, çölyak hastalığı, bağırsak parazitleri ve bakterileri, mide ülseri, gastrit, protein bakımından yetersiz beslenme ,vejeteryan beslenme şekli ve 50 yaş üzerinde B12 vitamininin emilmesi güçleşir.
B12 vitamini eksikliği bazı belirtilerle ortaya çıkar. İlk başlarda; iştahsızlık, yorgunluk, kilo kaybı, kabızlık ve anemidir. El ya da ayaklarda uyuşma, karıncalanma gibi sinir sistemi bozuklukları olabilir. İlerlediği zamanlarda ise; hafızada zayıflama, denge bozukluğu, bunama, zihin karışıklığı, depresyon, ağız içinde ve dilde yara oluşur. Bebeklerde de görülen büyüme ve gelişme sorunu, hareketlerde kısıtlılık ve megaloblastik anemidir. B12 eksikliğinin bir tedavi ya da takviyelerle değerlerinin yükseltilmesi mümkündür.
Alkolizm, Artrit Anemi, Astım, Kanser Kteroskleroz, Crohn Hastalığı, Çölyak Hastalığı, Dermatit, Kronik yorgunluk, Lösemi, Lupus, Multipl Skleroz ve Nöropatilerdir.