B12 vitamini kan hücreleri, DNA üretimi vücut için gerekli olan diğer fonksiyonlarının işlemesinde önem taşıyan bir vitamindir. Gıdalardan takviye alınarak sağlanabilir bir vitamindir. B12 eksikliğini, gıdalardan yeterince alınamaması ve alınsa bile bunun vücutça emilememesi durumu yaratıyor. 50 yaş üstünde olan kişilerde bu daha sık görülüyor.
Hayvansal kaynaklı bir vitamin olması et yemeyen kişilerde eksiklik oluşturabilir. Ayrıca mide için kelepçe kullanılıyorsa ya da zayıflamak için ameliyat olunmuşsa, B12 emilimi gerçekleşmemektedir.
Crohn hastalığı, çölyak hastalığı B12 vitamini eksikliği fazla görülür. Mide asidi salgılaması yaşayan kişilerde de B12 nin emilmesi için asit gerektiğinden eksiklik görülebilir.
B12 eksikliği; aşırı yorgun olma hali, halsizlik ve baş dönmeleri ile kendini belli eder. Çarpıntı ve sık nefes alıp verme, cilt solgunluğu, boğaz ağrısı,çarpma sonucunda oluşan morluklar ya da iyileşmeyen morluklar, diş eti kanaması, yaranın kanama süresinin uzaması,baş ağrısı, konsantrasyon zorluğu, ishal ve kabızlık belirtileri ortaya çıkmaktadır.
B12 eksikliği giderilmediği zaman sinir hücrelerinde tahribat oluşur ve ortaya bazı belirtiler çıkar;
Çocuklarda B12 vitamini eksikliği giderilmezse sinir sistemlerinde kalıcı tahribata yol açar. B12 eksikliğinin tedavisi yapılması gereken önemli bir durumdur. Bunun için hekim tarafından, B12 takviye enjeksiyonu önerilir. Ya da B12 açısından zengin içerikli gıdalar ile bu sorunun çözülmesi sağlanır. Deniz ürünleri, et ve balık ve hayvansal gıdalar B12 içeren sebze ve meyveler düzenli tüketilebilir.
B12 vitamini takviyesi alınırken bazı koşullar ya da durumlar göz önünde bulundurulmalıdır;