Nefes almamızı sağlayan boğaz bölgemiz; bazen kötü bakterilerin enfeksiyon oluşturması nedeniyle iltihaplanabilir ve şişmeye , ağrı yapmaya başlar. Genelde bu durum boğazın her iki yanında bulunan bademciklerin şişmesi olarak adlandırılır. Aşırı soğuk ya da sıcak içilen ya da yenen bir gıda; ya da bağışıklık sisteminin güçsüz kalması durumunda etkilenerek enfeksiyonlara açık hale gelebilir.
Bu durumda nefes almak güçleşir, yutkunma da zorluk yaşanır, sıvı gıdaların dışında hiç bir katı gıda yenemez hale gelinir. Yutkunurken yaşanan ağrı boğazın tüm kısmını kaplar ve kulağa kadar ağrı hissedilir. Bazen bu iltihaplanmalara öksürük eşlik eder ve farenjit denilen mevsimsel bir rahatsızlık oluşur. Boğaz ağrılarının mevsimsel bir dönemi olmamakla beraber en çok kış aylarında artış yaşaması daha etkilidir.
Boğaz ağrısının yanında, öksürük, ses kısıklığı, yutkunmada güçlük ve tıkanma, yorgunluk, bitkinlik ve nefes de iltihabik bir koku oluşur.
Eğer boğaz ağrısı basit önerilerle geçmiyor ya da hafiflemiyorsa bir uzman hekime giderek tedavi olmak gerekir. Eğer iltihaplanma şiddetliyse antibiyotik kullanmak gerekebilir.