Alzheimer hastalığı düşünme yeteneğini ve belleğini kaybetme hastalığıdır. Alzheimer hastalığı olan kişilerle iletişim kurmak ve onların bazı durumlarda yalnız olmadığını hissettirmemek için yapılabilecek, bazı yöntemler vardır. Bunlar sayesinde daha iyi bir iletişim kurma imkanı oluşabilir.
Geçmişi hatırlamayı kolay sağlayan ancak yakında olan her şeyden uzaklaşan hastalar bu açıdan çok zorlanırlar. Ancak ilerleyen dönemlerde artık geçmişi de hatırlayamaz. Önceki devrelerde unutmaması için bazı eşyalara, fotoğraflara notlar asmak ona yardımcı olacaktır. Gün, ay ve yılı sürekli hatırlatın
Alzheimer hastasıyla konuşurken net kısa ve ses tonu hafif olacak şekilde konuşabilirsiniz. Ona bir çocuk gibi davranmak ya da dikkate almamak gibi bir hata yapmayın. Cevabını bekleyin, sabırlı olun. Eğer anımsamakta zorlanırsa yavaşça ona kelimeyi söyleyin.
Aktivite sırasında çok beklentiye girmeyin. Yapmadığı durumda ajitasyon ve öfke olacaktır. Bu durumda nezaketle yaklaşarak ya da dikkatini dağıtmak gereklidir. Sevdiği aktiviteleri yapmasına özen gösterin.
Alzheimer hastaları giyinmekte zorlanabilir. Kolay giyip çıkaracağı fermuarlı, düğmeli yerine esnek kıyafetler ve önden giyilebilen kıyafetler seçin. Aynı saatlerde giyinmesi için destekleyin ve kendi giyinirken sabır gösterin. Ona cesaret verin. Beğendiği kıyafetleri ve benzerlerini ona hazırlayın.
Yemek yemesi sorun olacağı için derin tabakta küçük porsiyonlar koyun. Hatta elle yiyebileceği gıdaları seçin.Bardakları kapaklı ya da sıvıları pipetle içmesini sağlayın. Ağız ve diş sağlığı bakımında yardımcı olun ve yaptırın.
Bazı hastalar banyoya karşı agresif olabilirler. Sakin olduğunda ve gönlünü alarak yaptırın. Banyoda yalnız bırakmayın. Arada bir süngerle silerek temizlemeniz gerekir sık banyo yapmamalısınız.
Her gün 3 saatte bir tuvalete gitme alışkanlığı kazandırılmalı.İlerleyen dönemlerde bağırsak ve idrar kontrol zorluğu yaşayabilir. O açıdan doktorla iletişim halinde olmak gereklidir.
Gece uykuları azalacağı için gündüz şekerlemeleri engellenmeli, uyku ortamı sakin olmalı korkuyorsa gece ışıklar açık bırakılmalıdır. Aynı saatte yatmasını sağlamalıdır.
Hastalık ilerledikçe halüsinasyon ya da sanrılar belirebilir. Olmayacak şeyler görmesi, hissetmesi ve koklaması gibi. Sanrı da ikna edilemediği yanlış düşünceleri olmasıdır. Bu durumda tartışılmamalı ve dikkati dağıtılmalıdır. Televizyonda şiddet ya da uyarabilecek şeyler varsa kapatılmalıdır. Güvende olduğu hissettirilmelidir.
Bazı zamanlar evden uzaklaşmak gezinmek isteği taşıyabilirler. Bu nedenle kapı kilitlenmeli ve evdeki zarar verici eşyalar uzaklaştırılmalıdır. Kaybolma halinde üzerinde tel ya da adres yazılı bir not bulundurabilirsiniz.